Baseline

"Waar jouw groei ons engagement is"

Missie

Wij, de medewerkers van Huize Terloo, willen op een professionele manier een warme kindvriendelijke zorg ontwikkelen ten opzichte van de ons toevertrouwde jongeren, hun gezin en het bredere netwerk. We geven maximaal kansen en zoeken creatief naar oplossingen zodat deze jongeren kunnen uitgroeien tot veerkrachtige personen die klaar zijn om een eigen plek in de maatschappij in te nemen.

Visie

MFC Huize Terloo, een orthopedagogisch centrum, realiseert voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen een hedendaagse, veelzijdige en laagdrempelige hulp waarbij geloof in eigen kunnen wordt versterkt in samenwerking met het gezin en het brede netwerk.

Identiteitsverklaring

In Huize Terloo werken we vanuit de noden van de kwetsbare jongeren en hun context. Het samen handelen in het hier en nu is hiervoor de basis.
Meer bepaald baseren we onze werking op het ‘Circle of Courage’ model. Dit betekent dat we o.a. aandacht hebben voor de verbondenheid tussen de jongeren en hun bredere context. We gaan met de jongere in dialoog over de mogelijkheden en noden die de jongere zelf of wij als organisatie zien. Vandaaruit versterken we de vaardigheden die reeds aanwezig zijn en vullen deze aan waar nodig. We stimuleren jongeren om hun eigen beslissingen te nemen en keuzes te maken in functie van het kunnen innemen van een eigen plek in de maatschappij. Daarbij geloven we in de kracht van het betekenisvol zijn voor elkaar. Zo creëren we, samen met het gezin en het bredere netwerk, kansen voor jongeren om uit te groeien tot veerkrachtige personen.
We engageren ons tot een hedendaags, veelzijdig en vlot toegankelijk aanbod. De talenten van alle medewerkers vormen hiertoe de hefboom. Een sterk uitgebouwde organisatie ondersteunt hen in hun opdracht.

Ons basismodel Circle of Courage

Om bovenstaande missie uit te voeren vertrekken we vanuit het model 'Circle of Courage'.

Jongeren hebben in hun ontwikkeling nood aan bevestiging en bekrachtiging op de vier dimensies van de Circle Of Courage (belonging, mastery, independence, generosity). Het versterken van één gebied heeft een positieve invloed op de andere. We gaan in dialoog met jongeren om positieve connecties met hen op te bouwen, we zien problemen oplossen als leermomenten, we erkennen de sterktes van de jongeren, we geven een antwoord op hun noden.

Een kind kan pas groeien als het ergens bij hoort en positieve relaties ontwikkelt: belonging.

Mastery gaat over vaardigheden ontwikkelen om gedrag te oefenen, over dingen kunnen en vaardig zijn, over sterktes en talenten, groeimogelijkheden, ruimte hebben voor hobby en interesses, vaardigheden op vlak van zelfcontrole, structuur hebben. Hierbij vertrekken we vanuit de sterktes van de jongeren, zowel in het handelen naar de jongeren toe als in het spreken over de jongeren.

Independence (onafhankelijkheid) willen we bevorderen door duidelijke regels te maken, te leren positieve keuzes maken, jongeren uit te dagen om verantwoordelijkheid op te nemen, het vormen en verwoorden van eigen mening te stimuleren,...

Betekenisvol zijn voor een ander, herstelgericht kunnen handelen, de kans om anderen te helpen, iets kunnen "geven", helpend gedrag stellen is de basis van de dimensie generosity.