Dagbesteding
Schoolvervangende dagopvang betreft het aanbieden van opvang binnen de schooluren waarbij een alternatief programma wordt aangeboden, voor tijdelijk geschorste leerlingen of jongeren die bepaalde momenten in de week niet in de klas kunnen verblijven omwille van diverse redenen. Deze vorm van dagopvang kan variëren van frequentie (hoog/laag) en is enkel mogelijk op dagen waarop er school is. Voornamelijk rechtstreeks toegankelijke hulp.
Onze visie op dagbesteding
Dagbesteding en ervaringsleren
“MET INTERMEZZO WILLEN WE JONGEREN DE KANS EN DE RUIMTE GEVEN OM ZELF HUN VERHAAL EEN NIEUWE/POSITIEVE WENDING TE GEVEN”
De klemtoon ligt op het vinden van rust
Met Intermezzo willen we ingaan op de nood tot ondersteuning van kinderen en jongeren wiens schools traject dreigt vast te lopen of reeds is vast-gelopen.
Intermezzo wil een plek zijn waar jongeren opnieuw de motivatie krijgen om zinvol bezig te zijn.
Samen op zoek naar talenten of passies
Door samen met de jongeren hun talenten en passies te (her-)ontdekken via ervaringsgericht leren, kunnen ze tot meer eigenwaarde en een positief perspectief komen.
Intermezzo wil ook de draagkracht van de school en context ondersteunen om samen de moeilijke situa-tie waarin de jongere terechtkwam aan te pakken en te werken naar herstel.
Doelgroep
Ons doelpubliek zijn jongeren tussen 10 en 18 jaar
- Met een goedgekeurde module dagopvang (dagbesteding) van de Integrale Toegangs-poort (ITP).
Voor het verkrijgen van de juiste module van de ITP, neemt u best contact op met het CLB van de school of de bevoegde jeugdhulpconsulent. (niet rechtstreeks toegankelijke hulp) - Alsook jongeren via rechtstreeks toegankelijke hulpverlening (rechtstreeks toegankelijke hulp)
Bijdrage
Onze werking wordt enerzijds gefinancierd door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Anderzijds wordt er ook een stukje eigen financiële bijdrage gevraagd (te raadplegen op de website VAPH). Eventuele vervoerskosten van en naar Intermezzo zijn hier niet inbegrepen.
Aanbod
Binnen Intermezzo zijn er twee trajecten mogelijk:
- Time-out (zonder overnachting):
- Jongeren die nood hebben aan een kortdurende rustperiode
- Jongeren die tijdelijk geschorst zijn
- Intensieve begeleiding gedurende enkele weken
- Alternatieve dagbesteding:
- Jongeren waarbij een voltijds schoolprogram-ma niet haalbaar is
- Om zowel de draagkracht van de jongere als de school te verhogen
- Op afgesproken momenten tijdens de week gedurende een langere periode
In de natuurlijke omgeving van het Pajottenland
We willen zo veel mogelijk op maat werken. We vertrekken vanuit een talent of passie die de jongere al heeft of gaan samen op zoek naar wat hen interesseert. In deze trajecten krijgen onder andere deze werkvormen een plaats:
- Crea: tekenen, schilderen, boetseren, houtbewerking, muziek, …
- Huiselijke klussen
- Sport: voetbal, basketbal, honkbal, natuurwandelingen …
- Relaxatie
- Kookactiviteiten
- Tuinieren
- Natuurfotografie
- Binnen ons lokaal netwerk gaan we op zoek naar een vrijwilliger, zelfstandige of organisatie die een activiteit wil aanbieden welke aansluit bij de interesses van de jongere.
Heeft u interesse in ons aanbod, gelieve dan contact op te nemen.
Ann Van de Velde
Directeur Huize Terloo
02 363 09 68
ann.vandevelde@huizeterloo.broedersvanliefde.be